Sato on jo lähes korjattu. Perunat nostin toissapäivänä, sato ei ollut suuri ja perunat olivat pieniä. Toisaalta olen syksyn syönyt enemmän porkkanoita ja punakjuuria ja kesäkurpitsaakin kuin perunoita ja siksi vein osan potusita sisarelle, jolla kulutus on suurempi. Ajoissa kylvetyt porkkanat olivat isoja ja niitä oli paljon, joten syötävää riitti ja paökon on pakkasessakin. Myöhemmin kylvettyjä on vielä yksi penkki osittain kasvamassa, suurimmat veinmyös sisarelle ja toiset saavat kasvaa ja odottaa vuoroaan. 

Kesäkurpitsojakin on vähitellen kertynyt, olen poiminut ne aika pieninä, tänään poimin antonovkia puusta niin, että voin tehdä omenasosetta niin kauan kuin kesäkurpitsoja riittää. Valkosipulit ovat niin rikkaruohojen peitssa että meninaan ne unohtaa, mutta kai nekin voi kohta ottaa talteen.

Tänä viikonvaihteena olen käynty myös puolukassa, kolmisen litraa löytänyt tuosta tien varresta. Nyt on puolukoitakin pakkasessa enemmän kuin aikoihin. Äsken jo herkuttelin ruis-puolukkapuurolla.

Kylmä tulee, mutta poltopuita ei ole. Hädin tuskin saa hellaa hiukan lämmitettyä risuilla, laudankappaleilla ja viimeisillä klapeilla.