Syyskuu on kääntynyt jo loppua kohti ja on aika tehdä yhteenvetoa kesästä, joka on ollut viileä ja sateinen. Tosin porkkanat, purjot, punajuuret ja valkosipulit ovat edelleen maassa (talvivalkosipulit kyllä jo ajat sitten nostettu, pitää kohta istuttaakin talveksi).
Perunoita tuli vähän ja ovat pieniä. Elokuun puolivälissä isko rutto ja varret piti leikata ja viedä pois. Kylmä kai haittasi: kesäkurpitsoita tuli vähän (eipä tarvinnut kantaa tutuille) ja pieniä, parsakaalit kasvoivat vain vartta, samoin keräsalaatti kasvoi puumaiseksi. Puhajuurikin on pienitä, porkkana olisi muuten ok, mutta puoli penkkiä on jäänyt käytännöllisesti katsoen harventamatta. Täytynee muistaa ensi keväänä noudattaa englantilaisen puutarhaohjelman vinkkiä ja kylvää porkkanat hajakylvönä ei yrittää tiukkaan riviin.
Pavuista ei tullut mitään - kai kylmyys. Portulakka oli sitä sun tätä, ehkä sekin olisi kaivannut lämpöä enemmän ja ensimmäinen hallayö veti sen mustaksi. Vain salaatti on kasvanut hyvin, sitä saan edelleen omasta penkistä.
Punaherukoita tuli riittävästi - ei onneksi niin paljon kuin "parhaina vuosina". Mustaherukoita tuli oikeastaan paremmin. Viherherukoita juuri ja juuri parin litran likööripurkillinen. Karviaisia kohtalaisesti.
 "Mummun puihin" tuli 7 omenaa kumpaankin - syöty jo. Sariolassa runsaasti satoa, edelleen puussa. Antonovka myös täynnä hedelmiä, mutta matoisia. Ja hiukan muumioitakin joukossa.
Tyrnit tuottivat satoa rusaasti, osa vieläkin pensaissa, sillä vaikea poimia yläoksista. Olen oksia katkonutkin ja poiminut sisällä. Tarkoitus on huomenna kokeilla vielä puristamista.

Joriinit ehtivät juuri ja juuri kukkaan ennen halloja, harso säästi osan kukista ensimmäisinä hallaöinä, mutta nyt jo kaikki mennyttä. Täytyy kokeilla saisiko juuria säilytettyä talven yli.
Ensi viikoksi on luvattu taas lämpimämpää, tämän viikon on lämpötila pysynyt alle 10 asteessa.
Nurmikko pitäisi vielä leikata - edellinen leikkaus taisi olla heinäkuun puolivälissä!