Sataa, hienoa! Sitä tarvitaankin.
Olen odotellut, milloin viime (tai edellis-) syksynä istutetut tulppaanit avaavat nuppunsa, mutta näyttävät kuivuvan paikoilleen. Olisi ilmeisesti ptiänyt kastella kunnolla, olen vain heittänyt hiukan kastelukannun loppuja niille. Saa nähdä, auttaako tämä sade. Vanhemmat tulppaanit ovat kadonneet - ehkä myyrien suihin. Se alunperin violetti tulppaani - joka on vaihdellut väriään vuosien mittaan - ei ole tehnyt nuppuakaan, mutta lehtiä kyllä, toivottavasti ensi vuonna taas kukkii.

Viime kesän yritin istuttaa malvoja entiseen paikaansa terassin reunaan ja näemmä onnistuin, aika hyvin on versoja kasvamassa. Ja pariin tyhjään kohtaan olen taas siirtänyt nurmikolta löytämiäni alkuja. Muistelen ottaneeni siemeniäkin viime syksynä talteen, mutta en ole vielä löytänyt.

Sen sijaan löysin tyttäreltä ottamiani unikon siemeniä ja omasta pihasta samettikukkien siemeniä. Unikon siemenet kylvin puutarhaan, samettikukkia taas parvekelaatikkoon ja istutusruukkuihin. Niiden kasvua odotellessa ostin kuitenkin jo ilokseni kukkivia samettikukkia torilta. Samettikukkia istuttelen myös puutarhaan muiden kasvien joukkoon. Voimakastuoksuisina ne eksyttävät tuholaisötököitä. Kannattaisikohan kokeilla omenapuidenkin alle?
Viime syksynä ihmettelin, miksi hiukan muista erillään olevan Antonovkan omenissa oli paljon "matoja", mutta muiden puiden omenissa ei juuri ollenkaan. Sitten keksin pohtia, voiko syy olla siinä, että yritin karkoittaa peuroja (nyk. kauriita) tervatisleen avulla. Sivelin sitä uuden omenapuun tukitolppiin. Sehän karkottaaa hajullaan ja ajattelin, että sen haju on karkoittanut myös ötötkät. Täytynee yrittää samaa tänäkin vuonna.

Puutarhan reunaan kylvin myös kehäkukkia ja muutaman siemen heitin myös yrttipenkin keskelle. Kehäkukkakin on tavallaan käytttökelpoinen yrtti sekin. Yrttipenkissa kasvaa ennestään monivuotisena viinisuolaheinä, jolle tv:n puutarhaohjemassa kuulin toisenkin nimen: punahierakka. Ja ruohosipuli on kasvussa, sitä laitoin lisääkin, koska sitä oli netistä tilaamassani siemenmatoissa. Samoin laitoin persiljaa. Yleensä olen olen ostanut persiljan taimen torilta, saa nähdä ehtiikö siemenstä kasvaa. 

Mikrokasvihuoneessa itäneet salaatit siirsin myös jo maalle, odotan innolla sitä aikaa, jolloin saan tuoreet salaatit omasta maasta. Punahierakka ja ruohosipul eivät ihan vielä riitä:)

Vuosi sitten istutetut ruusut ovat tainneet kärsiä pakkasesta, monet oksat ovat mustia, vaikka niitä lyhentelin jo syksyllä. Nyt jatkoin leikkelyä, ja täytyy seurata miten käy, tämä sade tekee varmaan hyvää niillekin.

Keltainen on voimissaan: narsissipenkki on kaunis ja voikukat alkavat kukkia :)