Kolea syksy on alkanyt, mietin, joko pitäisi alkaa oikeasta lämmittää, laittaa patterit päälle ja/tai tulta pönttöuuniin. Hellassa poltan iltaisin tulta, saan siitäö lämpöä ketiiöön. Ja nyt palaa tuli takassa.

Ensimmäinen halliyö oli muutama yö sitten - tosin lievä. perunanvarret kärsivät ja pavut, ei muuta. Kesäkurpitsat oli peitossa, samoin daalia ja keskellä pihaa olevat samettikukat. Toisia samettikukkia siirsin aivan talon viereen suojaan.

Sipulut on nostettu, paitsi valkosipulit. Perunat ja porkkanat saa vielä kuorettua, porkkanoita olen kyllä syönyt paljon, keittänyt niitä aina perunoiden seuraksi. Punajuuretkin ovat maassa.
Jonkin verran olen laittanut maata jo talvikuntoon, kiskonut rikkaruohon juuria poisa ja laittanut päälle katetta, ruohonleikkuujätettä ja sahnapurua sekä sanomalehtiäkin pahemmille paikoille.

Omenia olen saanut omista puista. Tv-uutisten haastettelusta sain hyviä vinkkejä. Omenat voi poimia hiukan raakoina, ne kypsyvät kyllä sisälläkin. Kypsän omenan tunnistaa siitä, että vihreä perusväri alkaa kellertää. Olenkin tuonut omenia sisälle ja surannut niiden väriä. Jos omenan antaa pudota, se saa vaurioita. Tietysti käyn joka päivä katsomassa, onko pudokkaita, omenoita on kuitenkin vielä sen verran vähän, että jokainen on tarpeen.

Syötäviä mustaherukoita löytyy edelleen aamupuuron päälle.